Fasträntekonto

De högsta sparräntorna hittar du på så kallade fasträntekonton, alltså på sparkonton som har fasta sparräntor. Anledningen till att man får den bästa sparräntan på ett fasträntekonto är att man måste sätta in en lite större summa pengar som man inte får röra under avtalstiden, och dessa pengar använder banken till investeringar och/eller utlåningsverksamhet som de tjänar fina pengar på. Således tjänar både du och banken på att du sparar på ett sparkonto som har en fast sparränta.

Om insättning på fasträntekonto

Ett fasträntekonto är inte till för dig som vill månadsspara utan snarare för dig som har månadssparat under en tid och som sedan vill föra över pengarna till ett sparkonto som ger dig en mycket högre sparränta. Så här ser kraven ut för insättningar på ett fasträntekonto:

  • Du får bara göra en insättning och denna insättning gör du direkt efter att du har öppnat ditt sparkonto.
  • Du måste oftast göra en lite större insättning. Normalt kräver bankerna att du sätter in minst 10 000 kr på fasträntekontot. Vissa banker kräver till och med att du sätter in minst 40 000 kr men då får du en riktigt fin sparränta också.
  • Fasträntekonton som ger dig en nästan löjligt hög sparränta kan även ha ett insättningstak på 50 000 kr, men de flesta fasträntekonton har inget tak.

Om bindningstid och uttag

De kortaste bindningstiderna hos vissa banker är på bara 3 – 4 månader och den maximala bindningstiden brukar vara på 2, 3 eller 5 år. Om du vill få en så hög sparränta som möjligt ska du välja en lång bindningstid, vilket vi på sparräntor.net rekommenderar att du gör.

Under din avtalstid får du inte röra pengarna om du vill behålla samma höga ränta. Du kan alltså plocka ut pengar från kontot om det krisar men då får du en lägre sparränta eller så får du betala en hög avgift för uttaget.