Månadsspara

Om du inte redan har några undanstoppade pengar bör du börja månadsspara och lite längre fram i tiden föra över pengarna till ett fasträntekonto som ger dig den allra bästa sparräntan. Fördelen med att lägga undan en viss summa pengar varje månad är att du får lite disciplin på ditt sparande och inte frestas att lägga pengarna på något annat, men egentligen kan du sätta in och ta ut pengar precis som du vill när du månadssparar. Trots det bör du bestämma dig för att inte plocka ut några pengar om det inte är absolut nödvändigt och du bör även bestämma dig för en minimisumma som du måste sätta in på sparkontot varje månad.

Spara på ett sparkonto med rörlig ränta och fria uttag

Så här fungerar ett sparkonto som man brukar månadsspara på.

  • Det är bara på sparkonton där du låser dina pengar under en lite längre tid som du får en fast ränta, så om du vill börja månadsspara är det ett sparkonto med rörlig sparränta som gäller. Denna ränta brukar inte vara lika hög som den fasta sparräntan, men om du sparar på ett sparkonto som du hittar här på sparräntor.net får du emellertid en riktigt fin rörlig sparränta.
  • Ett sparkonto som har en rörlig sparränta tillåter oftast ett antal fria uttag eller hur många fria uttag som helst. Däremot brukar det ta några bankdagar innan pengarna är tillgängliga.
  • Du behöver inte bestämma dig för exakt hur mycket du ska sätta in i månaden, du kan sätta in 1000 kr den här månaden, 3000 kr nästa månad och 500 kr månaden efter den. Du kan även strunta att sätta in pengar under en period om du har det riktigt knapert och göra flera insättningar under månader när du har mer pengar över. Tänk bara på att göra någon insättning under en treårsperiod för annars kan ditt sparkonto stängas ner.
  • Även om du har valt att sätta in ett visst belopp via autogiro varje månad kan du ändra hur mycket du vill sätta undan varje månad.